Smaker fra Lille Ludvig Kafeteria

Lille Ludvig Kafeteria er den nye babyen til restaurantparet Julie Soli og Lars Ludvig Jacobsen. Den nye satsingen på Tømmerkaia i Skien åpnet 10. oktober med brask og bram. – Det var en hektisk innspurt for å få alle detaljene på plass, innrømmer Lars. – Nå puster vi litt ut og gleder oss over mange kunder og at julebordsesongen er godt i gang. 

Ekte vare

Matkonseptet er å tilby kunde­ne husmannskost med en vri til fornuftige priser. – For meg er Kafeterian en institusjon, som på mange måter har gått i glemmeboken. Vår ambisjon er å bevare tradisjonsmate­nen, samtidig som vi fornyer den. Her finner du ikke halvfa­brikata, ting som bare er tinet opp eller varmet i frityren. Vi lager mat fra bunnen av, derfor finner du gamle slagere på menyen, som supper, skik­kelige smørbrød, bankekjøtt, lettsaltet torsk, kalveragu og hjemmelagde desserter!

Potet- og purreløksuppe

Er dette Grenlands beste suppe? spurte TAs smakspanel etter å ha vært på besøk. –Det er hyggelig med gode tilbakemeldinger, smiler Lars. – Dette er egentlig en variant av en klassiker, hvor den gode purresmaken spiller en viktig rollen. Hemmeligheten bak suksessen er tid. Ikke stress når du lager denne! Purre av god kvalitet er et poeng. Vi får purre fra Bratsberg-Rønningen gård og Skogshaven.
Handleliste – forrett til 8 personer:
  • 300 gram mandelpotet
  • 1 stor purre
  • 1 liten gul løk
  • 1 pose sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 1/2 dl hvitvin
  • 1 dl kremfløte
  • Hvit pepper
  • Laurbærblader
  • Smør
  • Salt

Fremgangsmåte:

Bruk en kjele. Ha i 2 ss smør. Tilsett skivet sjalottløk, gul løk og purre, samt finhakket hvitløk. Freses på lav varme i til det blir mykt – bruk god tid. Vi ville ha noe farge her. Jeg tenker du må beregne 30 minutter. Skrell mandel­potetene og kutt dem i biter. Ha dem sammen med løken. Varmes i rundt 5 minutter sammen med litt hvit pepper. Ha i hvitvin og kok inn til det halve. Tilsett så 4 dl vann, kremfløten, en kvist timian og 2 laurbærblader. Kok under lokk på lav varme i 15 minutter. Fjern så krydderne og kjør blandingen i en blender. Sil av blandingen. Smak til med litt fløte og salt. Topp gjerne med krutonger. På Lille Ludvig bruker de i tillegg litt grillet purre og en egen­produsert purreolje. Andre, gode toppinger til denne suppen er lutefiskbacon, trøffel eller kaviar!