
Smaker fra Lille Ludvig Kafeteria
Lille Ludvig Kafeteria er den nye babyen til restaurantparet Julie Soli og Lars Ludvig Jacobsen. Den nye satsingen på Tømmerkaia i Skien åpnet 10. oktober med brask og bram. – Det var en hektisk innspurt for å få alle detaljene på plass, innrømmer Lars. – Nå puster vi litt ut og gleder oss over mange kunder og at julebordsesongen er godt i gang.

Ekte vare
Matkonseptet er å tilby kundene husmannskost med en vri til fornuftige priser. – For meg er Kafeterian en institusjon, som på mange måter har gått i glemmeboken. Vår ambisjon er å bevare tradisjonsmatenen, samtidig som vi fornyer den. Her finner du ikke halvfabrikata, ting som bare er tinet opp eller varmet i frityren. Vi lager mat fra bunnen av, derfor finner du gamle slagere på menyen, som supper, skikkelige smørbrød, bankekjøtt, lettsaltet torsk, kalveragu og hjemmelagde desserter!

Potet- og purreløksuppe
- 300 gram mandelpotet
- 1 stor purre
- 1 liten gul løk
- 1 pose sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 1/2 dl hvitvin
- 1 dl kremfløte
- Hvit pepper
- Laurbærblader
- Smør
- Salt
Fremgangsmåte:
Bruk en kjele. Ha i 2 ss smør. Tilsett skivet sjalottløk, gul løk og purre, samt finhakket hvitløk. Freses på lav varme i til det blir mykt – bruk god tid. Vi ville ha noe farge her. Jeg tenker du må beregne 30 minutter. Skrell mandelpotetene og kutt dem i biter. Ha dem sammen med løken. Varmes i rundt 5 minutter sammen med litt hvit pepper. Ha i hvitvin og kok inn til det halve. Tilsett så 4 dl vann, kremfløten, en kvist timian og 2 laurbærblader. Kok under lokk på lav varme i 15 minutter. Fjern så krydderne og kjør blandingen i en blender. Sil av blandingen. Smak til med litt fløte og salt. Topp gjerne med krutonger. På Lille Ludvig bruker de i tillegg litt grillet purre og en egenprodusert purreolje. Andre, gode toppinger til denne suppen er lutefiskbacon, trøffel eller kaviar!